Menü Forumlar Popüler İçerikler Arama
Boğaz Hastalıkları

Boğaz Hastalıkları

Boğaz hastalıkları, birçok sebebe bağlı olarak gelişebilen ve çeşitlilik gösteren hastalık türleridir. Genel olarak sıralayacak olursak;

Farenjit


Farenjit, boğazda farenks olarak adlandırılan kısmın iltihaplanmasıdır. Farenks, burun ve ağız boşluğunun arka kısmındadır. Farenjit yeni meydana gelmişse buna akut farenjit denilir ancak uzun süredir varsa kronik farenjit ismi verilir.

Farenjit Nedenleri: Akut farenjit genellikle üst solunum yolu enfeksiyonlarından dolayı ortaya çıkar ve nedeni çoğunlukla virüslerdir. Bazen bakteriler de bu hastalığa sebep olabilirler. Bazı kimyasal maddelerin veya tahriş edici maddelerin de farenkse teması ile akut farenjit ortaya çıkabilir. Kronik farenjit de ise yine virüsler rol oynamasına rağmen çoğunlukla tahriş edici bir faktör mevcuttur. Bunlar arasında en önemlileri sigara içilmesi, alkol kullanılması, alerji, geniz akıntısı, kuru ve kirli hava, burun tıkanıklığı yapan faktörler, reflü, aşırı sıcak veya soğuk besinler, boğaz temizleme refleksinin aşırı olması, diş ve bademcik iltihapları, geniz eti olarak sıralanabilir.

Farenjit Belirtileri: Akut farenjitte hastanın şikâyetleri daha yoğundur. Boğaz ağrısı, yutkunma zorluğu, boğazda kuruluk, yanma veya kaşınma hissi, ateş, öksürük gibi şikâyetler söz konusu olur. Boyunda beze, burun tıkanıklığı, burun akıntısı, baş ağrısı, halsizlik, ses kısıklığı benzeri şikâyetler de oluşabilir. Kronik farenjitte ise ateş, halsizlik, kırgınlık gibi şikâyetlere pek rastlanmaz. Boğaz ile ilgili şikâyetler daha seyrektir. Boğazda kuruluk hissi, gıcık, yanma, yabancı cisim hissi, takılma, yutkunma zorluğu gibi şikâyetler görülür.

Farenjit Tedavisi: Akut farenjite virüslerin sebep olduğu var sayıldığında antibiyotik verilmesi mecburi değildir ancak sıklıkla virüslerin neden olduğu iltihaba bakteriler de eklendiğinden antibiyotikler hastalığın iyileşme sürecini hızlandırmış olurlar. Antibiyotiklerin yanınd ağrı kesici, ateş düşürücü ilaçlar, alerji görülen hastalarda antihistaminikler, burun açıcı spreyler, öksürük kesiciler ile ağız gargaraları tercih edilebilir. Kronik farenjitin ise tedavisi fazlasıyla zordur ve çoğu zaman tam olarak yok edilemez. Tedaviyi netleştirmek için kronik farenjiti tetikleyen başka bir faktör olup olmadığına dikkat edilmelidir. Eğer bulunursa önce onun tedavisi gerekir ve ilk olarak alerji, burun kemiğinde eğrilik veya burunda et, sinüzit, reflü gibi hastalıklar giderilmelidir. Antibiyotikler çoğu zaman faydasızdır. Gargaralar sıkça tercih edilirler. Bazı durumlarda mideden asit kaçmasını önleyen ilaçlar da verilebilir. Tedaviler ve hastanın maksimum dikkati bile kronik farenjitin yan etkilerini ortadan kaldırmayabilir ancak belirtiler hafifleyebilir veya bazen yok olabilir.

Ses Kısıklığı


Seste çatallaşmalar, titreşimler, boğuk ses ve benzeri tüm ses değişikliklerine ses kısıklığı adı verilir.

Ses Kısıklığı Nedenleri: Larenjit, nodül, kist ya da. Polip ve benzeri iyi huylu tümörler, akciğer rahatsızları, ses teli felci, geniz akıntısı, reflü, gırtlak ve etrafındaki tümörler, boyuna gelen darbeler, psikolojik nedenler, şeker hastalığı veya sinir sistemi hastalıkları gibi vücudun diğer bölgeleriyle birlikte ses telini de etkileyen rahatsızlıklar.

Ses Kısıklığı Tedavisi: Ses kısıklığının tedavisi, ses kısıklığına sebep olan hastalığa göre değişiklik gösterir çünkü ses kısıklığı tek başına bir hastalık değil başka hastalıkların uzantısıdır. Ses teli iltihabı çoğunlukla. İlaç ile tedavi edilir. Nodül ve polip gibi rahatsızlıklar ses eğitimi ile giderilmez ise ameliyat ile tedavi edilmektedir. Ses teli felçleri tümör gibi hastalıklarla bazen de guatr ameliyatlarına bağlı gelişebilmektedir. Eğer tümöre bağlıysa tümör tedavi edilmelidir. Mideden asit kaçan vakalarda hem ilaç tedavisi hem de hastanın alacağı bazı tedbirler vardır. Ses kısıklığı gırtlağın kötü huylu bir tümörüne bağlıysa hasta ameliyatla tedavi edilmelidir. Bu ameliyatta tümörün yaygınlığına göre gırtlağın bir bölümü veya tamamı çıkarılır. Ses fonksiyonu bu ameliyattan büyük ölçüde etkilenir. Konuşma için bazı yardımcı destekler gerekebilir. Ses kısıklığına neden olan hastalıklardan bazıları ameliyatla tedavi edilmektedirler. Nodül, polip ile kistler ses eğitimi ile düzelmez ise ya da boyutları büyükse ameliyatla alınabilirler. Tümörler çoğunlukla ameliyatla tedavi edilmektedirler.

Yutma Güçlüğü


Yutma güçlüğü, çoğunlukla yaşlılarda olmak üzere bütün yaşlarda rastlanır. Gıdaların ağızdan mideye ulaşmasındaki zorluk bu durumu anlatır. Birçok farklı nedeni olabilir, birçoğu önemli değildir ve geçicidir. Yutma güçlüğü, nadir de olsa büyümekte olan bir tümör veya nörolojik bir hastalığın belirtisi olabilmektedir. Böyle bir durumda şikâyetler kesinlikle bir kulak burun boğaz hekimi tarafından kontrol edilmelidir.

Yutma Güçlüğü Belirtileri: Salya akıntısı, gıdaları yutarken boğaz takılma hissi, boğazda rahatsızlık, boğazda yabancı cisim veya kitle hissi, yutma güçlüğü sebebi ile kilo kaybı, yetersiz beslenme, öksürük ve boğulma hissi.

Yutma Güçlüğü Tedavisi: bu hastalık çoğu zaman ilaç ile tedavi edilebilmektedir. Mide asit salgısını azaltan ya da nötralize eden, kas gevşeten ilaçlar kullanılmaktadır. Tedavi, nedene göre değişir. Gastroözefajeal reflü, yemek ve yaşam rutinlerinin düzenlenmesi ile tedavi edilebilir. Bunlar yardımcı olmaz ise yemek aralarında ve yatarken, antiasit ilaçlar kullanılabilir. Bazı durumlarda cerrahi müdahale gerekebilir. Daralma ya da yapışıklık mevcut ise bu kısım genişletilebilir veya açılabilir.

Larenjit

Larenks gırtlağın Latince ismidir. Larenks'in herhangi bir sebeple iltihaplanmasına larenjit ismi verilir.

Larenjit Nedenleri: Akut larenjitin en yaygın sebebi üst solunum yolu enfeksiyonlarıdır. Larenjit ayrıca bronşitin, pnömoninin, influenzanın, boğmacanın, kızamık ile difterinin gidişi sırasında görülebilir. Sesin aşırı kullanılması, alerjik reaksiyonlar, sigara dumanı ve benzeri tahriş edici maddelerin inhalasyonu akut ve kronik larenjite sebep olur.

Larenjit Belirtileri: Sesin sıra dışı değişimi çoğunlukla ön planda olan belirtidir. Ses kısıklığı, konuşamama, boğazı sürekli temizleme isteği söz konusu olabilir. Semptomlar iltihabın seviyesine göre değişiklik gösterir. İlerlemiş enfeksiyonlarda ateş, halsizlik, boğaz ağrısına rastlanabilir; larenks ödemi nefes alıp vermede güçlüğe sebep. Olabilir.

Larenjit Tedavisi: Viral larenjit için özel bir tedavi yoktur. Ses istirahati ve buhar inhalasyonu, antienflamatuvar alımı semptomlarda iyileşme sağlar ve larenjitin düzelmesine yardım eder. Bakteriyel larenjitin tedavisi ise antibiyotiklerle gerçekleştirilir.

Reflü

Mide içeriğinin yemek borusuna kaçması durumudur. Reflü, asitli mide içeriğinin yemek borusuna gitmesi ile uzun zaman temas etmesiyle yemek borusunun asitten korunma özelliğinin ortadan kalkması ile ortaya çıkar.

Reflü Nedenleri: Mide içeriğinde asit vardır. Ayrıca onikiparmak barsağından mideye doğru safra geri geliyorsa mideden yukarı çıkan sıvı asit ve safra barındırır. Bazik temelli olan safra da mide asidi gibi yemek borusunun zarar görmesine sebep olur. Reflü rahatsızlığı, asitli ve safralı mide içeriğinin yemek borusuna gelmesi ve uzun süre temas etmesiyle yemek borusunun kendini asitten ve safralı mide içeriğinden koruyamaması sonucu meydana gelir. Yemek borusunun alt kısmında mide sıvısının yemek borusuna geçişini engelleyen bir kapak mekanizması mevcuttur. Reflü hastalarında en sık görülen sorun bu mekanizmanın etkisizliğidir. Bu durum genellikle mide fıtığıyla birlikte görülür.

Reflü Tedavisi: Hastanın dikkat etmesi gereken bazı detaylar dışında ilaç tedavisi ve ameliyat olmak üzere iki faklı şekilde değerlendirlir. İlaçla yapılan tedavide asit salgısını azaltan veya asidin zarar vermesini önleyecek ilaçlar tercih edilir. Sıkça kullanılan ilaçlar proton pompası inhibitörü ismi verilen ilaçlardır. Cerrahi müdahale en fazla mide fıtığı için uygulanır. Bazı zamanlar da ilaçlarla sonuç alınamadığı takdirde mide ile yemek borusu arasındaki kası güçlendirmek için ameliyat tercih edilir.
Son Güncelleme : 20.01.2024 12:14:11
Boğaz Hastalıkları ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.
Facebook Twitter Pinterest whatsapp
Boğaz Hastalıkları Yorumları
şifre

0 Yorum Yapılmış "Boğaz Hastalıkları"

Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin
Ateş Nasıl Düşürülür
Ateş Nasıl Düşürülür
Ateş nasıl düşürülür, ateş olması gereken vücut ısısının yüksek olması anlamını taşımaktadır. Yetişkinlerde de ateş yükselmesi olsa da daha çok çocuklarda etkili olur. Vücudun normal ısısı yaşla, genel sağlık durumuyla, bedenin hareketliliğiyle, giys...
Boğazda Tahriş
Boğazda Tahriş
Boğazda tahriş, farenjit olarak bilinen boğaz hastalığı yutakta meydana gelen iltihaplanma nedeniyle oluşur. Yutakta meydana gelen iltihaplanma boğaz ağrısı ile kendini gösterir. Boğaz tahrişi bazı faktörlerden dolayı ortaya çıkabilir. Soğuk algınlığ...
Boğaz Ağrısı Kaç Günde Geçer ?
Boğaz Ağrısı Kaç Günde Geçer ?
Boğaz ağrısı kaç günde geçer, boğaz ağrısı çocuklar dahil her yaş grubunda sıkça ortaya çıkan bir rahatsızlıktır. Daha çok soğuk algınlığı nedeni ile ortaya çıkan sağlık sorunlarından biridir. Boğaz ağrısı vakalarının %85'i virüs nedeni ile ortaya çı...
Boğaz Gıcıklığına Ne İyi Gelir
Boğaz Gıcıklığına Ne İyi Gelir
Boğaz gıcıklığına ne iyi gelir? Boğaz gıcıklanması daha çok soğuk havalarda etkili olan ve öksürük ile seyreden bir rahatsızlıktır. Boğaz gıcıklanmaya başladıktan bir süre sonra şiddetli öksürük devreye girer. Bu sorun geniz sağlığını etkilediği gibi...
Boğaz Tahrişine Ne İyi Gelir
Boğaz Tahrişine Ne İyi Gelir
Boğaz tahrişine ne iyi gelir? Boğaz tahrişi tıp alanında farenjit olarak adlandırılır. Yutağın iltihaplanması nedeni ile farenjit olarak adlandırılan boğaz ağrısı oluşur. Boğaz tahrişine yol açan bazı etkenler vardır. Boğaz tahrişi soğuk algınlığı ve...
Ses Telleri
Ses Telleri
Ses telleri, (Plica vocalis) gırtlak ortasında ve gırtlak boşluğunda bulunan ve mukoza salgılayan zar katmanıdır. Ses oluşumu için en önemli organdır. Sesler nefes alıp verilirken akciğerden çıkan havanın ses telleri arasından geçerken titreşmesi son...
Anjin
Anjin
Anjin, her yaştan kişiyi etkisi altına alabilen, boğazda iki tarafta bulunan tonsil veya bademcik denilen dokularda oluşan iltihapla yaşanan bir rahatsızlıktır. Tıpta tonsilit olarak adlandırılır. Tonsilit bademcik enfeksiyonu anlamına gelmektedir. T...
Boğaz Kuruluğu
Boğaz Kuruluğu
Boğaz Kuruluğu, Boğaz ağrısına yol açan ve farenjit olarak da bilinen boğaz enfeksiyonu, yılın her döneminde görülebilmekle birlikte özellikle viral ve bakteriyel hastalıkların yaygın olduğu kış aylarında daha çok görülür. Her yaş gurubunda ortaya çı...
Boğaz Yanması
Boğaz Yanması
Boğaz yanması, pek çok kişide görülmesi mümkün olan bir rahatsızlık türüdür. Boğazlarda oluşan yanma hissi için pek çok değişik etkenler var. Bunlardan en bilindikleri ise enfeksiyondan kaynaklanan hastalıklar ve sebebi belli olmayan asitlerdir. Gene...
Boğaz Yanmasına Ne İyi Gelir
Boğaz Yanmasına Ne İyi Gelir
Boğaz yanmasına ne iyi gelir? Boğaz yanması genellikle bir hastalığın habercisi olarak oluşabilmektedir. Dolayısı ile ilk önce boğaz ağrısı ve yanması arttığı zaman doktora başvurmak gerekir. Boğaz yanması soğuk algınlığı ya da grip nedeni ile oluşmu...
Boğaz İltihabı
Boğaz İltihabı
Boğaz iltihabı, boğazda iki tarafta bulunan tonsil veya bademcik olarak adlandırılan dokuların iltihaplanmasıdır. Anjin ya da tonsilit olarak da bilinir. Rahatsızlık akut, subakut ve kronik seyirli olabilir. Akut olan türü virüs ya da bakterilerle bu...
Hamilelikte Boğaz Ağrısı
Hamilelikte Boğaz Ağrısı
Hamilelikte boğaz ağrısı, hamilelik dönemi bir kadının yaşayabileceği mucizevi ve heyecan dolu bir süreçtir. Bu dönemde anne adayının birçok hastalığa karşı dirençli ve dikkatli olması gerekir. Hamilelik döneminde bağışıklık sistemi diğer dönemlere g...

 

Ateş Nasıl Düşürülür
Boğazda Tahriş
Boğaz Ağrısı Kaç Günde Geçer ?
Boğaz Gıcıklığına Ne İyi Gelir
Boğaz Tahrişine Ne İyi Gelir
Ses Telleri
Anjin
Boğaz Kuruluğu
Boğaz Yanması
Boğaz Yanmasına Ne İyi Gelir
Boğaz İltihabı
Hamilelikte Boğaz Ağrısı
Boğaz Hastalıkları
Boğaz Kültürü
Bebeklerde Boğaz Enfeksiyonu
Bakterilerden Kaynaklanan Boğaz Ağrısı
Boğaz Kanseri
Boğaz Ağrısı Bulaşıcı mı ?
Boğaz Enfeksiyonu Belirtileri
Boğaz Ağrısı Bitkisel Tedavisi
Ses Kısıklığı
Boğaz Yanması Neden Olur
Hangi Hastalıklarda Boğazımız Ağrır ?
Boğaz Ağrısı
Boğaz Kuruluğu Nedenleri
Boğaz Enfeksiyonuna Ne İyi Gelir
Boğaz İltihabına Ne İyi Gelir
Gırtlak Kanseri
Boğaz Ağrısı Nedir ?
Boğaz Ameliyatı
Popüler İçerik
Boğaz Kültürü
Boğaz Kültürü
Boğaz kültürü, bademcik ile yutak bölümünde oluşan bakterilerin anlaşılmasına ve bölgede olduğu belirlemeye yönelik yapılan testtir. Boğazda hastalık,...
Bebeklerde Boğaz Enfeksiyonu
Bebeklerde Boğaz Enfeksiyonu
Bebeklerde boğaz enfeksiyonu, yıl içerisinde her mevsimde görülebilir. Kış ve sonbahar dönemlerinde mevsim koşullarından kaynaklanan sebeplerden, yaz ...
Bakterilerden Kaynaklanan Boğaz Ağrısı
Bakterilerden Kaynaklanan Boğaz Ağrısı
• Çeşitli tip streptokoklar boğaz ağrısına sebebiyet verebilir. Streptokoklar bademcik enfeksiyonu, zatürre, sinüzit ve kulak hastalıklarına da neden ...
Boğaz Kanseri
Boğaz Kanseri
Boğaz Kanseri, gırtlak kanseri olarak literatürlerde yer almaktadır. Nedenleri tam olarak bilinmemesine rağmen hayati tehlike açısından ve günlük ya...
Boğaz Ağrısı Bulaşıcı mı ?
Boğaz Ağrısı Bulaşıcı mı ?
Boğaz ağrısı enfeksiyon etkenine bağlı olarak bulaşıcı olabilir, özellikle viral enfeksiyonlar ve A grubu beta hemolitik streptokok adı verilen bakter...
Boğaz Enfeksiyonu Belirtileri
Boğaz Enfeksiyonu Belirtileri
Boğaz Enfeksiyonu Belirtileri, Boğaz ağrısına neden olan boğaz enfeksiyonu tıp dilinde farenjit olarak adlandırılmaktadır. Yıl içinde her dönem ortaya...
Boğaz Ağrısı Bitkisel Tedavisi
Boğaz Ağrısı Bitkisel Tedavisi
Kış aylarında bademcik iltihaplanması ve boğaz ağrısı şikayetlerinde çok artış olmaktadır. Yüksek ateş ve boğaz enfeksiyonları çoğu insan için dikkat ...
Popüler İçerik Son Forum Konuları Yardım Sayfaları  
Ateş Nasıl Düşürülür
Boğazda Tahriş
Boğaz Ağrısı Kaç Günde Geçer ?
Boğaz Gıcıklığına Ne İyi Gelir
Boğaz Tahrişine Ne İyi Gelir
Geçmeyen Bogaz Agrım
Boğazda Ağrı Ve Yanma
Boğaz Ağrısııı
Sürekli Bogaz Agrısı
Sürekli Bogaz Agrısı İçin Ne Yapmalıyım
Tıbbi Sorumluluk Reddi
Gizlilik Politikası
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Son Forum Konuları
Geçmeyen Bogaz Agrım
Boğazda Ağrı Ve Yanma
Boğaz Ağrısııı
Sürekli Bogaz Agrısı
Sürekli Bogaz Agrısı İçin Ne Yapmalıyım
Yardım Sayfaları
Tıbbi Sorumluluk Reddi
Gizlilik Politikası
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024